Over ons

Tara: “Imke Smeets is drakenfan, dagdroomster en schrijver van mooi gebloemd proza. Imke is 19 jaar, studeert aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht en is degene die mij besmet heeft met het schrijfvirus in een ver, grijs verleden (lees: groep 6). Haar enthousaisme werkte aanstekelijk, en dat is het nu nog steeds.. Haar gebied van expertise binnen het schrijven is vooral worldbuilding. Ze creëert grote, epische werelden met uitgebreide lore, heel veel karakters en vooral heel veel subplots. Verder bemoeit ze zich ook aan tegen wetenschappelijke onderbouwingen van fantasy: de natuur-en scheikundige regels die ermee gepaard gaan, bijvoorbeeld. De diepere krochten van de schrijfwereld als geheel is eveneens haar domein, met haar kennis over het uitgeefproces. Haar schrijfstijl is vooral gebloemd, met veel omschrijvingen en metaforen, en persoonlijk vind ik die ook heel mooi. Buiten schrijven om is ze te vinden op larp-evenementen, leest ze natuurlijk veel en onderzoekt ze stenen. Ze houdt van geschiedenis en biologie en weet daar ook heel veel van, wat ook goed te zien is in de verhalen. Verder heeft ze een ding voor Pokémon: voor zij die het willen weten, Suicune is favoriet.”

T: “Well, Imke, dit is een stuk objectiever dan dat van jou, soms ben ik geloof ik nogal saai.”

I: “En ik kan de drang niet weerstaan om overal mijn mening te verkondigen. Elk nadeel heb (ik heb dat “heb” nooit begrepen) z’n voordeel.”
 
Imke: “Tara Kraaijeveld is plotdokter, Mary-Sue-o-meter en meedogenloze clichéspotter. Geen enkele weggemoffelde liefdesdriehoek of uitverkorene ontsnapt aan haar scherpe ogen. Mary Sues in het bijzonder, die eet ze als ontbijt. Ik heb altijd nogal bewondering gehad voor haar observatievermogen, en de heerlijk ironische conclusies die ze kan trekken. In haar verhalen is ze daar ook goed in: haar personages reageren vaak met ongelooflijk droge humor op de situatie. Heerlijk.
Tara is een spons. Ze leert freaking snel. Ze heeft zowat elke schrijftechniek en –theorie wel ergens in haar hoofd. Als ik de naam even niet meer weet voor een trope? Zij weet het. O, en natuurlijk dat wat ze “nutteloze feitjes” noemt, die helemaal niet nutteloos zijn, aangezien die random kennis over van alles en nog wat best van pas komt in haar verhalen. En het maakt een gesprek met haar altijd interessant.
Haar verhalen zijn character-based en lezen fijn en snel. De sfeer van die verhalen is uniek, door de invloeden uit Japanse anime en games, vermengd met vaak urban fantasy. Van haar heb ik veel geleerd over het uitwerken van personages, het spelen met clichés en tropes, en humor. En Griekse mythologie! Al op de basisschool was ze een absolute expert op dat gebied en vertelde ze me de verhalen op het schoolplein.
Haar favoriete Pokémon is Entei. Heel belangrijk.”

Imke: “Toch?”

Tara: “Yes sir.”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s