Wijze lessen van schrijvers en uitgevers op Castlefest: over te dikke boeken, grote versus kleine uitgevers en pitchen bij Zilverspoor


Auteur Kim ten Tusscher op Castlefest!
 http://www.kimtentusscher.com/

Op elk festival waar de stands van Zilverspoor/Zilverbron, Celtica Publishing en andere uitgevers staan, maak ik mijn vrienden gek van ongeduld door ellenlange gesprekken te voeren met de schrijvers. En wat een paar mooie uurtjes (sorry, vrienden) zijn dat altijd! Als ik terugkom van “mijn schrijvers” en mijn vrienden uit pure verveling maar een kaartspelletje zijn gaan spelen zit ik vol met verhalen over het tot stand komen van nieuwe ideeën, worldbuilding, het leven van een schrijver en de grote stap naar het uitgeven.
En soms is er zo’n evenement dat ik wat dingen oppik die ik echt nog niet wist, of dat een auteur een opmerking maakt die me zo motiveert dat ik ter plekke nieuwe ideeën ga opschrijven op de achterkantjes van de spelkaarten van mijn vrienden. Afgelopen Castlefest was zo’n evenement. Ik heb de spelkaarten weliswaar niet beklad, maar ik deel graag de meest opvallende dingen die schrijvers en uitgevers tegen me hebben gezegd.

1. De Nederlandse fantasymarkt houdt niet van dikke pillen
Zowel bij uitgeverij Nimisa als bij Zilverspoor/Zilverbron werd me verteld dat het gewoonweg lastig is een boek met meer dan 120 000 woorden (ongeveer 500 pagina’s) te verkopen. Hoe dikker een boek, hoe duurder het is, en hoewel grote uitgeverijen het wel kunnen maken om dertig euro te rekenen voor een vertaald werk uit het Engels, gaat dat voor een nog redelijk onbekend Nederlands boek te ver. Niet alleen debutantjes hebben daar last van, hoor. Bij Zilverspoor werd me toevertrouwd dat ze weigerden een boek van Peter Schaap (nota bene dé “godfather van de Nederlandse fantasy”) weigerden uit te geven omdat het te lang was en Peter Schaap er niet in slaagde het in te korten.
Maar wees niet bang. Bij het redactieproces wordt er doorgaans enorm veel geschrapt. De kans is groot dat jouw torenhoge manuscript eindigt onder de 120 000 woorden –en daar wordt het verhaal meestal nog sterker van ook. Lukt het echt niet, dan kan het manuscript altijd nog worden gesplitst in twee delen. De kleine Nederlandse uitgevers doen daar niet moeilijk over.

2. Stuur het gewoon op!
Veel schrijvers zijn huiverig voor het opsturen van hun manuscript. Sommigen blijven eeuwig twijfelen, over het manuscript zelf, over de synopsis of begeleidende brief. Anderen vinden het een beangstigend idee dat iets dat voor hen zo persoonlijk is, straks misschien door totaal onbekenden gelezen zal worden. Het is straks niet meer alleen van jou, maar ook van je lezers! Durf je je lieve kindje wel los te laten?
Maar daar schreef je toch voor? Wat heb je te verliezen? Zelfs Kim ten Tusscher, nu heel bekend en met diverse boeken op haar naam, moest even heel diep ademhalen en zich over haar onzekerheid heen zetten. Jij kan het ook.

3. Bij de grotere uitgeverijen kom je eigenlijk niet binnen, maar bij de kleinere wel en ze zijn nog gezelliger ook.
Luitingh-Sijthoff, Boekerij, Uitgeverij Q, het zijn allemaal grote organisaties die zich vooral richten op vertaald werk. Ze zitten eigenlijk helemaal niet te wachten op Nederlandse auteurs die hun manuscript inzenden. Ja, alleen als ze daar zelf om vragen, zoals Luitingh deed met zijn manuscriptenwedstrijd. Het kleine clubje uitverkoren Nederlandse schrijvers hebben hun sporen al verdiend, zijn ooit heel klein begonnen, doorgegroeid en toen opgemerkt door één van de grote jongens. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, zoals Jeroen van Unen met De Nachtuilen die door Luitingh uit de slush pile is gevist, maar over het algemeen klopt hier het beeld van het zakelijke, onpersoonlijke bedrijf dat soms niet eens de moeite doet je manuscript te lezen.
Hoe anders is dat bij de kleinere uitgeverijen! Zilverspoor/Zilverbron, Books of Fantasy, Nimisa Publishing House, Celtica Publishing, allemaal zijn zij natuurlijk ook bedrijven, maar zij zoeken juist auteurs. Elk goed verhaal verdient een kans, is de gedachte, en Zilverbron richt zich zelfs speciaal op manuscripten die het waard zijn om uitgegeven te worden maar waarbij dat normaal gesproken nooit zou gebeuren. De sfeer is gemoedelijk en persoonlijk. De schrijvers prijzen zelfs elkaars boeken aan en maken grapjes met hun redacteuren en de lezers, terwijl van de grote uitgeverijen alleen Luitingh zich zo nu en dan op festivals vertoont. Auteurs vertelden me over hoe fijn het is om schrijver te zijn bij zo’n uitgeverij, hoe goed en grondig de begeleiding was en hoe streng maar vriendelijk de redactie.
Hoewel Castlefest al voorbij is, staan de uitgevers met hun schrijvers op nog veel meer festivals de komende tijd, groot en klein. Vooral Zilverspoor/Zilverbron kan er wat van.
En mocht je erg benieuwd zijn naar wat Zilverspoor van je ideeën vindt, kom het pitchen! Bereid een kort praatje voor van een paar minuten, vertel over je plot, je doelgroep en de andere plannen die je met het idee hebt, en ga ermee naar Cocky van Dijk. Wees niet bang, het is volledig in de sfeer van Zilverspoor: gezellig kletsen over je idee. Cocky is een schat van een vrouw, die hartelijk meelacht met je en haar oprechte enthousiasme laat merken als ze geïnteresseerd is in je verhaal.
Ja, het is doodeng, en ja, natuurlijk verwacht je dat je gaat blunderen of dat Cocky er niets in ziet. Dat dacht ik ook, maar ik heb het gedaan. En wat denk je? Ze was enthousiast en vroeg om meer.
Een aanradertje dus.

PS. Kijk mij (Imke in dit geval) eens pitchen met Cocky van Zilverspoor! Met mijn plot in haar hand! Kijk de andere schrijvers eromheen eens geïnteresseerd zijn! (Ssst, spreek me nou niet tegen, verpest het moment niet!)
Ik ben toch wel trots. En blij dat schrijver Kim ten Tusscher opeens naar mij toekwam met deze foto.

Advertenties

Een gedachte over “Wijze lessen van schrijvers en uitgevers op Castlefest: over te dikke boeken, grote versus kleine uitgevers en pitchen bij Zilverspoor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s